"Încurajarea artelor si literelor si dezvoltarea lor dovedesc adevărata civilizatie a unui popor"
(R.Ionescu-Gion)

  Liceul de Arte Oradea.pdf
      Liceul de Arte Oradea s-a afirmat în peisajul orădean local atât prin oferta educatională, cât si prin rezultatele obtinute la concursuri nationale si internationale. Activitatea liceului este vizibilă si pe plan local: recitaluri, expozitii, proiecte de colaborare cu diferite asociatii non-guvernamentale si cu comunitatea locală.
      Chiar si locatia institutiei este de natură să inspire tinerele talente - în apropierea Complexului baroc, a Parcului Petőfi si a zonei istorice a orasului.
În anul 1957, s-a înfiintat în Oradea Scoala de Muzică - scoală care îsi pregătea elevii strict pentru acest domeniu. Institutia nu avea clădire proprie, cursurile desfăsurându-se în incinta scolilor mari, cu spatii disponibile după-amiaza (actualul Colegiu National "Mihai Eminescu", apoi Liceul "Ady Endre" si scoala cu clasele I-IV "Nicolae Bălcescu"). Profesorii de specialitate au fost cooptati din rândul celor care predau la Scoala Populară de Artă si dintre instrumentistii de la Filarmonica orădeană.

În anul 1961 s-a înfiintat Scoala Medie de Muzică si Arte Plastice, care si-a început cursurile cu o singură clasă - a IV-a - având două sectii: muzică si arte plastice. Scoala a primit si un spatiu propriu în actuala clădire a Liceului Teologic Reformat "Lorántffy Zsuzsanna" din Parcul Libertătii, locatie în care va functiona până în primăvara anului 1963, când i s-a atribuit imobilul din strada Parc Petőfi nr. 26.

Institutia a functionat ca liceu până în anul 1977, când în întreaga tară s-au desfiintat liceele cu profil vocational artistic (vor rămâne doar 5 licee din 27); în continuare ea va exista ca Scoala Generală nr. 21 - cu program de artă.

Liceul de Arte a fost reînfiintat în anul 1990, având urmatoarele profile: muzică, arte plastice si coregrafie (o singură promotie - anul 1999). În anul scolar 2000-2001 a fost înfiintată si sectia de arhitectură.

Fiecare perioadă a existentei liceului a avut problemele si solicitările sale, gândurile si sperantele începutului, momentele de criză inevitabile. Solutionarea acestora a fost asumată de către directorii scolii. Primii dintre ei au fost Alexandru Firez si, doi ani mai târziu, Liviu Frunză. Acestia au fost urmati, începând cu anul 1982, de Nicolae Bacilă - cel căruia i se datorează reînfiintarea Liceului de Arte în anul 1990.
© Liceul de Arte Oradea | Site realizat si administrat de prof. Velea Salomeea