Képzőművészet

Tudnivalók a képzőművészeti szakra jelentkező diákok képességfelmérő vizsgájáról

Nagyváradi Művészeti Líceum

 

Beiratkozás a tehetségfelmérő próbákra: 2021. május 24-25-én, iskolánk titkárságán (Nagyvárad, Menumorut utca 33. szám., A épület, első emelet).

A felvételi időpontja: 2021. május 26-28. (a vizsgák pontos időbeosztását beiratkozáskor közöljük).

A felvételi szakmai alkalmassági vizsga (tehetségpróba) alapján történik. A képzőművészeti szakra jelentkezőknek a következő próbákon kell részt venni:

A.  A VIZUÁLIS PERCEPCIÓ PRÓBÁJA

Csendélet: két vagy maximum három tárgy lerajzolása (agyagedények, geometriai formák, gyümölcsök, zöldségek). Fontos a hengeres és szögletes tárgyak formailag helyes ábrázolása, térbeliség, tónusozás, képi elhelyezés. Értékelési szempont: kompozíció, térbeli, aránybeli, szerkezeti, tónusbeli pontosság. Ennek elkészítéséhez a felvételiző diákok grafitceruzát vagy szenet választhatnak.

Munkaidő: 5 óra.

B. KREATIVITÁS PRÓBA

Egy adott témára készült alkotás, szín vagy modellezés alapján (a felvételiző választása szerint).

SZÍN: Akrilfesték vagy tempera segítségével egy kompozíciót kell alkotni. Értékelési szempont: A látvány színgazdagságának érzékeny megjelenítése.

MODELLEZÉS – agyagozás, különböző szereplők megalkotása.

A rendelkezésre álló munkaidő: 5 óra.

 

A felvételi vizsga során szükséges eszközök:

RAJZ: Egy A3-as formátumú rajztömb, papírhoz való cellux (scotch), rajzhoz való B típusú grafitceruzák, vagy szén darabok és amennyiben szénnel rajzolnak a diákok rögzítőkre (rajzlapcsipeszekre) is szükségük lesz.

SZÍN: Egy A3-as formátumú rajztömb, papírhoz való cellux (scotch), vízzel oldódó festékek (pld. akril, tempera, vízfesték), különböző méretű ecsetek, vizes edény, festékkeveréshez alkalmas paletta.

MODELLEZÉS: agyagozáshoz használatos fából vagy műanyagból készült kés.

 

Tudnivalók pdf.ben